Het risico van het handhaven van een octrooi

Standaard

Een octrooi is geen rustig bezit. Het is veelal een illusie te denken dat eenmaal in het bezit van een octrooi de concurrentie zich er wel voor zal waken om daarop geen inbreuk te maken. De gang naar de rechter ligt dan voor de hand. Maar pas op, de keerzijde is dat de kosten dan snel kunnen oplopen.

IMG_6677.JPG
Mr. Ir. Jacques van Breda – Los & Stigter BV
Waar een octrooi voor Nederland voor circa € 5000 nog wel te verkrijgen is, kost het procederen daarover al snel € 50.000 of meer. Wanneer daarna in beroep gekomen wordt verdubbelen die kosten nog eens. En wanneer de zaak verloren wordt, komen daar de volledige kosten van de tegenpartij nog bij! Het risico van een octrooi inbreukprocedure is dan al snel € 200.000. En dat geldt uiteraard tevens aan de zijde van de inbreukmaker. Het maken van inbreuk is dan bepaald ook niet zonder risico.

Voor de octrooihouder komt daar nog een moeilijke afweging bij. Wanneer de octrooihouder in kort geding van de rechter gelijk heeft gekregen, kan het natuurlijk zo zijn dat de inbreukmaker zich vrijwillig voegt naar de uitspraak van de rechter maar in de regel is dat niet zo. Vaak is het nodig om het in kort geding gewezen vonnis van de rechtbank of het arrest van het hof te betekenen, om daarmee onder dreiging van de verbeurte van dwangsommen de rechterlijke uitspraak gehonoreerd te zien. Daarin ligt echter een risico want de bodemrechter kan later het octrooi herroepen. Alle schade die de ‘inbreukmaker’ heeft geleden door het afdwingen van het rechterlijk vonnis geldt dan als onrechtmatig veroorzaakt door de (voormalig) octrooihouder. En de octrooihouder is voor die schade aansprakelijk en zal dat aan de inbreukmaker moeten vergoeden. Dit kan gigantische bedragen kosten welke een bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van het bedrijf van de octrooihouder, vooral als het bedrijf van de inbreukmaker door uitoefening van het octrooi was stilgelegd. Het afdwingen van een rechterlijk vonnis vergt daarom een zorgvuldige afweging.

Mr. Ir. Jacques van Breda, elektrotechnisch ingenieur en jurist, is Nederlands en Europees octrooigemachtigde en Benelux- en Europees merken- en modellen-gemachtigde bij Los & Stigter.

Los & Stigter is een gerenommeerd kantoor gespecialiseerd in accurate en no-nonsense dienstverlening op het gebied van octrooien, merken en modellen. Het kantoor is opgericht in 1910 en werkt met ervaren adviseurs die hun sporen veelal in de industrie hebben verdiend, en die werkzaam zijn in de kantoren van Los & Stigter in Amsterdam, regio Utrecht en regio Eindhoven.

Bron: Investormatch

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s