Wereldmeisjesdag 11 oktober 2014

Standaard

IMG_6718.JPG
Miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden worden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisjes zijn. Na een succesvolle lobby van Plan, riep de VN 11 oktober uit tot Wereldmeisjesdag. Jaarlijks staat Plan op Wereldmeisjesdag wereldwijd op de barricades voor de rechten van meisjes, met bijzondere evenementen en acties.

Voorkom een leerachterstand met echt maandverband.
Dit jaar vraagt Plan aandacht voor de situatie van meisjes in Uganda. Een gezonde vrouw is ongeveer 1.600 dagen in haar leven ongesteld. Dagen van ongemak, want ongesteld zijn is geen pretje. Maar in Uganda is het meer dan alleen ongemak. 28%* van de meisjes in Uganda blijft door het gebrek aan maandverband en sanitaire voorzieningen tijdens hun menstruatie thuis van school. Dat leidt tot grote leerachterstanden en vroegtijdig schooluitval, met alle gevolgen van dien. Gebrekkige hygiëne leidt bovendien tot gezondheidsrisico’s. Menstruatieproblematiek is een groot, maar onderschat probleem met verstrekkende gevolgen voor een meisje en haar omgeving.

Uitwasbaar maandverband.
Samen met een Ugandese maandverbandproducent ontwikkelt Plan Nederland duurzaam en goedkoop maandverband. Het uitwasbare maandverband gaat ongeveer een jaar mee en wordt door Plan tegen inkoopprijs ingekocht en tegen diezelfde inkoopprijs doorverkocht aan verkopers. Plan richt samen met de producent een distributielijn op en traint 100 vrouwen zodat ze als verkoper van het duurzame maandverband aan de slag kunnen en een eigen inkomen verdienen. Op scholen worden daarnaast leraren getraind en school health clubs opgericht om kennis over hygiëne en menstruatie te verspreiden en fabels en taboes tegen te gaan. Ook komen er op scholen goede sanitaire voorzieningen die moeten bijdragen aan een verbeterde hygiëne en minder schooluitval bij meisjes. Wil jij ook helpen?

Kijk dan snel op:
https://www.plannederland.nl/actueel/campagne/wereldmeisjesdag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s