Witlof met kaassaus

Standaard

witloof-met-kaassaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 niet te dikke stronken witlof
  • boter
  • 1 eetlepel bloem
  • ongeveer 0.5 liter melk
  • 1 groentebouillonblokje
  • peper
  • nootmuskaat
  • 100 gr geraspte gruyère

Prijscategorie : 4 à 5 euro

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C.

Verwijder de verwelkte blaadjes van het witloof. Hol het voetje met de punt van een scherp mes uit indien je de bittere smaak van witlof niet lekker vindt. Snijd het voetje er niet volledig af of de blaadjes witlof zitten allemaal los.

Smelt een klont boter in een lage brede pan. Laat de boter wat kleuren. Bak hierin de witlofstronken 5 minuten. Giet een glas water bij het witlof en stoof, met een deksel op de pan, de witloofstronken gaar. Het witlof is gaar als je er met een vork in prikt en het direct van het vork glijdt.

Leg het witlof in een vergiet en laat goed uitlekken.

Bereiding kaassaus

Smelt 50 gr boter op een zacht vuurtje.

Als de boter een lichtbruine kleur heeft, voeg je er al roerend, met een garde, 1 eetlepel bloem aan toe. Bak de bloem ongeveer 3 minuten. Vooral blijven roeren zodat de bloem niet aanbakt.

Haal het pannetje van het vuur en roer er een verkruimeld groentebouillonblokje door + een beetje melk.

Zet terug op het vuur en giet er beetje bij beetje melk bij tot de saus de gewenste dikte heeft. Vooral blijven roeren anders plakt de saus aan de bodem. Als de saus dreigt aan te branden haal je het best het pannetje even van het vuur en schenk je wat melk bij alvorens terug op het vuur te zetten.

Roer er, van het vuur af, de geraspte kaas door. Zet terug op een zacht vuurtje en roer krachtig door de saus tot de kaas gesmolten is. Breng de kaassaus op smaak met peper en nootmuskaat.

Beboter een ovenschotel en schik hierin het witlof. Bedek het witlof met kaassaus en zet 15 à 20 minuten in de oven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s