H&M Rotterdam opent grootste filiaal van Europa

Standaard

IMG_6794-0.JPG
De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz opent op vrijdag 17 oktober een nieuw filiaal in Rotterdam dat met 4.500 vierkante meter de grootste filiaal van Europa is. “Ons koude kikkerlandje gaat op dit moment aan kop.”

“Ik durf niet te zeggen voor hoelang, maar dat is natuurlijk enorm bijzonder”, zegt Susan Krau, algemeen directeur van H&M Nederland, over de omvang van de winkel tegen NU.nl.

Het aanbod in de winkel aan de Rotterdamse Koopgoot is volgens de directeur erg uitgebreid: in totaal zullen er 300.000 kledingstukken verkrijgbaar zijn.

Daarnaast heeft het filiaal de grootste schoenenafdeling, de grootste home-afdeling voor textiel en de grootste sportafdeling van alle filialen in Nederland.

Jubileum

Het Zweedse bedrijf is dit jaar 25 jaar actief in Nederland. Volgens Krau heeft H&M ervoor gezorgd dat mode ook toegankelijk is geworden voor mensen met een wat minder grote portemonnee.

“Het concept van H&M is in de loop der jaren goed aangeslagen. We zijn naast onze eigen mode zelfs gaan uitbreiden met designersamenwerkingen, waardoor ook deze producten voor iedereen toegankelijk zijn geworden. Dat is onze kracht.”

“Daarnaast hebben we een grote achterban gecreëerd. Ik denk dat iedereen, zoals we dat in de volksmond noemen ‘wel een H&M-etje in de kast heeft liggen'”, stelt ze. Wereldwijd heeft de Zweedse keten 3.330 winkels in 54 landen.

Carrière

Krau (foto) werd in 2002 als store manager gevraagd om te helpen een nieuwe H&M in Amerika op te zetten. In eerste instantie zou ze alleen gaan om de sollicitatiegesprekken bij te wonen, maar uiteindelijk hielp ze 5,5 jaar mee in de winkel.

“Toen begon ik Nederland toch wel heel erg te missen, dus ben ik teruggekomen.” Sinds 2007 staat Krau in Nederland aan het roer van H&M.

De 39-jarige directeur is voorstander van meer vrouwen in topposities bij bedrijven. “Gelukkig is dit bij H&M al het geval. 70 procent van de leidinggevenden bestaat uit vrouwen. In de modebranche is dat sowieso wat gewoner. Daarnaast groeien heel veel mensen vanuit onze winkels door in verschillende functies. En er staan nou eenmaal meer vrouwen in onze winkels.”

Eerlijke lonen

Sinds het instorten van een grote kledingfabriek in Bangladesh in april 2013, laten steeds meer bedrijven tegen eerlijke lonen en onder veilige omstandigheden produceren.

H&M produceerde niet in deze fabriek, maar tekende wel als eerste het Fire and Building Safety Accord, dat na de ramp tot stand kwam.

“Voor ons is er sinds die tijd eigenlijk niet veel veranderd. We zetten ons sinds 1997 namelijk al in om de situaties bij fabrieken en landen te verbeteren. We zijn als bedrijf trots dat we in landen als Bangladesh produceren.”

“Toch is het een situatie waarin veel mensen zich vergissen”, vervolgt Krau. “Je kunt werknemers niet zomaar meer geld geven. Je moet praten met fabriekseigenaren en met de regering. Als de salarissen ineens omhoog gaan, moet het hele loonstelsel in het land veranderd worden. Aan stoppen met produceren in deze landen heeft helemaal niemand iets, dan staan mensen op straat. Hier moet goed over worden nagedacht.”

Vorig jaar werd H&M wereldwijd uitgeroepen tot de grootste afnemer van biologisch katoen. “Al onze medewerkers worden overal ter wereld getraind op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast kunnen klanten oude kleding bij ons inleveren in ruil voor korting.”

Bron: nu.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s