Ren je gek voor een Big Mac

Standaard

Hoe_leuk_is_een_abonnement_op_de_sportschool_op_Grabbits

Verpakkingen moeten niet de hoeveelheid calorieën vermelden, maar hoe lang je moet sporten voordat je die calorieën weer kwijt bent. Nederlandse diëtisten vinden dit een goed idee. Maar lopen we hier echt warm voor?

Hoeveel minuten moet je op een loopband staan om een vette magnetronmaaltijd eraf te rennen? Hoe lang moet je fietsen om een kroket te verbranden? Als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt, komt dat voortaan op de verpakking te staan.

Ook hier zou dat werken, denkt de Nederlandse vereniging voor diëtisten, vooral voor tussendoortjes en fastfood. “Het is beeldend en daardoor aansprekend”, zegt diëtiste Ellen Govers. “Mensen hebben geen idee wat calorieën nou precies zeggen, dus dit is heel educatief”, legt ze uit. “Voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen.”

Gaan voor die banaan
Het is afhankelijk van je gewicht hoe lang je moet sporten om eten eraf te trainen. Hier zijn een paar voorbeelden voor mensen met een gewicht van ongeveer 80 kg.

Flesje bier
138 calorieën
gemiddeld 10 minuten hardlopen of 30 minuten wandelen

Wit broodje kroket
312 calorieën
gemiddeld 25 minuten rennen of ruim een uur wandelen

Kapsalon
1276 calorieën
bijna 1,5 uur rennen (zonder pauze) of ruim 4 uur wandelen

Maar wie leest er nou etiketten? Vooral hoogopgeleide vrouwen, volgens Ingrid Steenhuis, hoogleraar Preventie op het gebied van volksgezondheid. “Die zijn toch al bezig met voedsel. Op anderen die hier misschien juist bij gebaat zijn, heeft dit geen effect.” Het kan geen kwaad, denkt Steenhuis, ‘maar dit gaat geen gedragsverandering teweeg brengen’.

Bron: RTLNieuws

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s