We kunnen zondigen zonder ons schuldig te voelen

Standaard

Een glas rode wijn, een handje pinda’s of een hapje chocolade beschermen mogelijk tegen osteoporose. Dat blijkt uit nieuw Deens onderzoek.

'Wijn en noten beschermen tegen osteoporose'Foto:  Thinkstock

Rode wijn, druiven, moerbeien, cacaopoeder en pinda’s bevatten resveratrol, een natuurlijke stof die een ontstekingsremmende eigenschappen heeft wat muizen en ratten beschermt tegen botverlies.

Nu hebben Deense onderzoekers aangetoond dat een soort natuurlijke fenol de botdichtheid bij mannen met het metabool syndroomverbetert.

Het metabool syndroom, een stofwisselingsaandoening, is een benaming voor een serie gezondheidsklachten, zoals obesitas, overgewicht en hoge bloeddruk. Het verhoogt de kans op het krijgen van hartaandoeningen, beroerte en diabetes. Het metabool syndroom wordt eveneens in verband gebracht met kleine onstekingen die botverlies veroorzaken.

Onderzoek

Gedurende zestien weken kregen de mannen die deelnamen aan het onderzoek 500 milligram resveratrol of een 75 milligram dosis. Een derde groep kreeg tweemaal per dag een placebo. Bij de mannen die de hogere dosis resveratrol van 75 milligram kregen nam de botdichtheid met 2,6 procent toe in vergelijking met de mannen die de placebo kregen. Bij de groep die de hoge dosis kreeg, was dit 16 procent.

“Onze studie is de eerste die resveratrol onthult als mogelijk medicijn tegen osteoporose”, aldus Dr. Marie Juul Ørnstrup van Aarhus University Hospital. De onderzoeksresultaten suggereren dat de stof de aanmaak van botvormende cellen in het lichaam stimuleert.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschriftEndocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Door: Gezondheidsnet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s