Hoe kan ik een budget opstellen en me hieraan houden?

Standaard

beleidenbudgetmaken

Een avondje uit met vrienden, een zaterdag shoppen in de stad of boodschappen doen voor uw verjaardagsfeest. Geld vliegt soms sneller uw portemonnee uit dan u zou willen. Daarom is het handig om zelf een budget op te stellen. Dit gaat heel eenvoudig met onze budgettips.

Tips om een budget op te stellen

Om grip te houden op uw uitgaven en om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan, is het verstandig om een budget op te stellen. Budgetteren is vrij eenvoudig, omdat u voor uzelf een bedrag afspreekt voor bepaalde uitgaven. Bijvoorbeeld voor uitstapjes, boodschappen of kleding. Bekijk hoe u stap voor stap een budget op kunt stellen. En hoe u zich aan onze budgettips kunt houden.

 1. Stap 1
  Deel uw maandelijkse uitgaven in 2 categorieën in; vaste en variabele kosten. Een voorbeeld van maandelijkse vaste kosten is uw huur of hypotheek. En een voorbeeld van variabele kosten zijn uw boodschappen.

 2. Stap 2
  Verdeel uw maandelijkse uitgaven, die onder de variabele kosten vallen, in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld boodschappen, hapjes en drankjes buiten de deur, kleding, onderhoud aan huis en tuin of persoonlijke verzorging.

 3. Stap 3
  Bepaal voor uzelf waar u niet zonder kunt en wat extra’s zijn. Maak een onderscheid tussen de onvermijdelijke kostenposten en leuke extra’s, door middel van een symbool of andere kleur. Een abonnement op een tijdschrift is bijvoorbeeld een extra.

 4. Stap 4
  Vul nu bij elke post in wat u er maandelijks aan uitgeeft. Dit kunt u doen door een schatting te maken maar het is beter om terug te kijken op afschriften of internetbankieren. Ook kunt u een maand lang al uw uitgaven consequent bijhouden.
 5. Stap 5
  Een van de belangrijkste budgettips is: bepalen wat u écht nodig heeft of denkt te hebben voor deze kostenposten. Hoeveel zou u bijvoorbeeld uitgeven aan boodschappen als u geen A-merken koopt?
 6. Stap 6
  Bekijk vervolgens de totale inkomsten en trek daar alle vaste uitgaven vanaf en de uitgaven die u daadwerkelijk nodig denkt te hebben voor de variabele kosten. Houdt u geld over? Dat is mooi, want dat geld kunt u bijvoorbeeld aan het einde van de maand op een spaarrekening zetten. Komt u in de rode cijfers? Kijk dan of u meer kunt besparen door bepaalde uitgaven te schrappen.

Tips om u aan uw budget te houden

U heeft nu een budget opgesteld voor uw uitgaven, maar hoe houdt u zich aan dit budget? Dit is niet altijd even makkelijk. Toch is het wel belangrijk om niet meer uit te geven dan van tevoren gepland. Met deze budgettips is het eenvoudig om u aan uw gestelde bedrag te houden.

 1. Tip 1: Realistisch budget
  Zorg ervoor dat u een realistisch budget voor uzelf opstelt. Door een extra laag bedrag in te schatten voor bepaalde uitgaven heeft budgetteren geen zin. Met het Nibud Persoonlijk Budgetadvies ontvangt u een begroting voor uw situatie.
 2. Tip 2: Maak voor uzelf een overzicht
  Houd uw uitgaven nauwkeurig bij. Gebruik bijvoorbeeld een app of programma om uw uitgaven bij te houden of doe dit op papier. Zo hoeft u niet alle bonnetjes te bewaren, maar heeft u toch een overzicht.

 3. Tip 3: Houd uw budget in de gaten
  Bekijk af en toe hoeveel u van het budget heeft uitgegeven. Zo houdt u in de gaten of u er niet ongemerkt overheen gaat.

 4. Tip 4: Pin of contant
  Bepaal voor uzelf wat u fijn vindt; contant of pin. De een wil liever al zijn uitgaven pinnen, dit zorgt namelijk voor een gemakkelijk overzicht bij het internetbankieren. De ander betaalt liever contant. Het gevoel van contant geld op zak kan ervoor zorgen dat hij of zij het minder snel uitgeeft.
Extra budgettip
Door de helft van uw budget op uw spaarrekening te zetten en dit pas na de helft van de maand terug te boeken op uw betaalrekening, wordt de kans kleiner dat u uw budget ongemerkt overschrijdt. Op deze manier kunt u ook tussentijds gemakkelijk zien of uw uitgaven op schema liggen. Dit geeft u meer grip op uw budget.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s