Textuur voeding beïnvloed eetgedrag kinderen

Standaard
boy and vegetables
De textuur van voedsel bepaalt of jonge kinderen hun eten laten staan of opeten. Smaak en kleur zijn minder van belang.

Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar.

Bijna de helft van alle kinderen tussen 4 en 24 maanden wordt door hun ouders bestempeld als een kieskeurige eter. Het gevaar daarvan is dat kinderen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en niet gevarieerd genoeg eten.

Dat kan volgens onderzoekers mogelijk ook op latere leeftijd problemen in eetgedrag en eetpatroon veroorzaken. Een kind dat weigert te eten zorgt daarnaast ook voor stressvolle situaties voor de ouders. Wetenschappers proberen daarom te achterhalen welke kenmerken van voeding van invloed zijn op kieskeurig eetgedrag.

Yoghurt-experiment

Voor het onderzoek werd de invloed van kleur, smaak en textuur vergeleken. Kinderen in de leeftijd tussen 2,5 en 4 jaar kregen als basis roze yoghurt met frambozensmaak voorgezet. Van tevoren was vastgesteld dat de deelnemers dit lekker zouden vinden.

Tijdens het experiment werd de kleur van de yoghurt aangepast zonder de frambozensmaak te veranderen. De ongebruikelijke kleuren blauw en groen bleken geen effect te hebben op het eetgedrag. De kinderen namen er namelijk net zo veel lepels van als van de roze frambozenyoghurt. Ook het veranderen van de smaak in appel of citroen (zonder de roze kleur te veranderen) bleek geen invloed te hebben op de kinderen.

Wanneer de onderzoekers echter de textuur van de yoghurt veranderden door kwart stukjes framboos of frambozenpulp toe te voegen wilden de peuters het niet meer proeven.

Advies

Op basis van de bevindingen geven de wetenschappers het advies om kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende structuren in de voeding. “Ouders van kieskeurige eters weten vaak niet wat ze moeten doen als hun kind weigert te eten”, zegt hoofdonderzoekster Jessica Werthmann. “Het onderzoek toont dus aan dat het belangrijk is om niet alleen te variëren in smaak, maar ook in de textuur.

Babyvoeding is er bijvoorbeeld in tal van smaken, maar dat is bijna altijd in de vorm van een soort puree. Om de acceptatie van nieuwe voedingsmiddelen bij kinderen te vergroten zou het juist goed zijn om af te wisselen in textuur.” In het vervolgonderzoek zullen de onderzoekers gaan bestuderen of de resultaten ook gelden voor het eten van groentes.

In het wetenschappelijk tijdschrift Appetite publiceren de onderzoekers hun resultaten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s