Het gezonde effect van Baking soda (zuiveringszout)

Standaard

baking-soda-COMP-1065242

Wat azijn is voor Nederland is baking soda voor de rest van de wereld. Ook wel natriumbicarbonaat, natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, baksoda, dubbel koolzure soda of E500 genoemd. Een wit, kristalvormig poeder dat voor allerlei klusjes gebruikt kan worden en een duurzame vervanger is voor een hele set milieuvervuilende schoonmaakmiddelen. In ons land behoorlijk onbekend en meestal niet te verkrijgen in de reguliere supermarkt. Maar wel in de toko’s en Aziatische supermarkten. Het is zeker de moeite waard een stukje om te rijden voor baking soda. Het is namelijk een alleskunner, niet giftig en goedkoop!

Bruisen

De werking van baking soda ligt in het feit dat het zuren bindt. De zuren worden door die chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten, die nare geurtjes geven, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij. Dit koolzuur zorgt voor de rijzende werking van baking soda.

Verwarring

Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder bevat wel baking soda, maar er is ook een zuur aan toegevoegd. Als daar vocht bij komt gaan die twee een reactie aan. Baking soda is ook iets anders als gewone soda van bijvoorbeeld het merk Driehoek (washing soda). Soda bindt twee keer zoveel zuur als Baking soda en is daardoor een sterkere base. Het is zelfs bijtend en is dus niet uitwisselbaar met baking soda.

Hieronder vind u een lijst met mogelijke toepassingen van baking soda. Doe er je voordeel mee!

In de keuken

 • Rijsmiddel: voeg het samen met iets zuurs (karnemelk, yoghurt, citroen bv) aan het beslag toe.
 • Ovenreiniger: strooi baking soda op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om de soda vochtig te maken en laat het een nacht weken. In de ochtend kun je de baking soda verwijderen en de oven schoonmaken.
 • Magnetronreiniger: doe wat baking soda op een schoon vochtig sponsje en reinig de magnetron aan buiten en binnenkant. Goed napoetsen met een vochtige doek zodat je baking soda ook weer verwijdert.
 • Afwas: voeg twee flinke eetlepels toe aan het gewone afwaswater met afwasmiddel. Vet en etensresten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voorweken in het afwaswater bij extra hardnekkige vlekken. Thee en koffieresten laten zich ook verwijderen met een mengsel van water en baking soda.
 • Wassen van groente en fruit: ontdoe fruit en groente van vuil en bestrijdingsmiddelen in een bak met water en een paar eetlepels baking soda. Goed afspoelen.

Schoonmaak

 • Zilverpoets: meng 1 deel water met drie delen baking soda en poets het zilver met een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.
 • Vloerreiniger: voor het verwijderen van vlekken en viezigheid van de vloer meng je een half kopje baking soda in een emmer warm water en reinig daarmee de vloer. Nareinigen met schoon water. Niet geschikt voor vloeren in de was!
 • Wasmiddelversterker: vervang de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda. De kleren worden schoner, frisser en helderder.
 • Vlekkenmiddel: smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat even weken en was vervolgens zoals gewoonlijk.
 • Autoshampoo: los een kwart kopje baking soda op in een liter warm water en gebruik een zachte doek of spons om hiermee alle onderdelen van de auto te reinigen, zonder bang te zijn voor krassen. Strooi wat baking soda op een vochtige spons voor hardnekkiger vlekken.
 • Geurvreter: zet een bakje met baking soda in de koelkast. Strooi baking soda op de bodem van een vuilnisbak. Strooi op een snijplank, schrob en spoel af. Gooi een half kopje baking soda in de afvoer van badkamer of keuken. Strooi baking soda in de vaatwasser voor het wassen. Strooi ruim over het tapijt en laat het een nachtje liggen om het ’s ochtends op te zuigen. Bestrooi de bodem van de kattenbak. Strooi wat baking soda in (sport)schoenen als je ze niet gebruikt. Overal verdwijnen de ongewenste geurtjes.
 • Matrasverfrisser: bestrooi, als het beddengoed in de was gaat, het matras met een dunne laag baking soda en laat het zo een paar uur liggen. Daarna kun je het met een stofzuiger verwijderen.
 • WC-reiniger: strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
 • Luchtverfrisser: houd de kamer fris met een bakje baking soda met potpourri.
 • Ontstopper: zorg er voor dat de afvoeren niet verstoppen door er wekelijks vier eetlepels baking soda in the gooien. Doorspoelen met heet water.

Gezondheid

 • Maagzuurremmer: los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking.
 • Anti-jeuk: gestoken door een insect? Meng baking soda met water tot een zalf en wrijf dit over de steek om jeuk te verminderen. Als je last hebt van een jeukende huid, kun je baking soda na het baden op een handdoekdroge huid wrijven.
 • Tegen misselijkheid: los een halve eetlepel baking soda op in een kopje warm water en drink dit. Niet geschikt voor zwangeren door het hoge zoutgehalte!
 • Aftersun: een verbrande huid wordt verzacht door de huid met een plantenspuit, gevuld met koud water en twee eetlepels baking soda, te bevochtigen.
 • Tegen droge ellebogen: meng het sap van een citroen met baking soda tot een pasta. Wrijf het op de ellebogen en laat het een kwartiertje intrekken. Verwijder met water en behandel de ellebogen na met vaseline.
 • Tegen wratten: strooi een dikke laag baking soda op de wrat en druppel er wat azijn op. Doe dit ’s ochtends en ’s avonds tot de wrat verdwenen is.
 • Tegen kiespijn: dip een natgemaakt wattenstaafje in de baking soda en wrijf over de pijnlijke tand en tandvlees, totdat de pijn wat wegtrekt.
 • Tegen keelpijn: verzacht de keel door te gorgelen met een mix van een halve theelepel baking soda, een halve theelepel zout en een halve kopje warm water.

Persoonlijke verzorging

 • Tandpasta: Meng 1 eetlepel baking soda, een halve eetlepel fijn zeezout en een druppel pepermunt-olie. Dep je tandenborstel in het mengsel en poest je tanden. Witmakend en goed tegen slechte adem.
 • Mondwater: Meng een theelepel baking soda in een half glas water, spoel en spuug uit. De geuren worden niet gemaskeerd, maar geneutraliseerd.
 • Handzeep’: je handen worden schoon en zacht als je 3 delen baking soda mengt met 1 deel water of zachte vloeibare zeep en daarmee je handen wast.
 • Deodorant: Wrijf wat baking soda onder je armen om geuren te neutraliseren.
 • Gezichts- en lichaamsscrub: Meng 3 eetlepels baking soda met 1 eetlepel water. Wrijf het zachtjes met cirkelvormige bewegingen over de huid om dode huidcellen te verwijderen. Afspoelen met water. Voor iedere dag. Ook voor het verminderen van mee-eters.
 • Shampoo: doe wat baking soda in je hand, samen met je reguliere shampoo en was daarmee je haar. De baking soda verwijdert alle resten van styling producten.
 • Voetenbadje: los 3 eetlepels baking soda op in een bak met warm water en laat je voeten een tijdje weken.
 • Badzout: strooi een kopje (of twee) baking soda in bad voor een zachte huid.

Overig

 • Brand blusser: altijd zorgen dat je geen risico’s neemt. Bij beginnende vetbranden (bv frituurpan) helpt het als handen vol baking soda aan de voet van de brand worden gegooid.
 • Kampeer-must-have: want baking soda is multifunctioneel (zie hierboven). Na het kamperen kun je de kampeerspullen bestrooien met baking soda voordat je ze opbergt om geurtjes te voorkomen.
 • Tegen de mieren: strooi een ononderbroken lijn baking soda om te voorkomen dat de mieren gaan waar ze niet mogen gaan
 • Tegen gladheid: strooi baking soda op de stoep. Het is minder agressief dan zout.

Tips en links:

Een link van een man uit Hawai met terminale prostaatkanker die compleet is genezen na 10 dagen baking soda ingenomen te hebben.

http://phkillscancer.com/vernons_dance_with_cancer

Nog een link van een arts uit Utrecht die aanbeveelt om af en toe een baking soda (Natrium Bicarbonaat)- kuurtje te doen. Lees zelf maar waarom…

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws-en-sport/

Sinds 3 maanden ben ik bezig om met Baking Soda de kalknagels op m’n grote tenen te bestrijden. Dat doe ik als volgt:

1. maak in een klein glaasje (borrelglaasje) een (yoghurt-dik) papje aan van een half theelepeltje Baking Soda poeder en enkele druppels water;

2. verdeel dit papje met een lepeltje op de (beide) nagel(s);

3. dek de ingesmeerde nagel(s) af met een klein lapje van bv T-shirt stof;

4. draai er een strookje leukosilk of leukoplast omheen, zodat dit lapje blijft zitten;

5. laat het lapje minimaal één dag zitten; druppel af en toe wat water op het lapje, zodat het vochtig blijft en goed in de nagel kan intrekken;

6. liefst elke avond herhalen;

7. Geduld, geduld, geduld wordt beloond!

8. ik ben nu 3 maanden bezig en er verschijnt een zacht roze nieuwe nagel!

Maar misschien kun je ook een nieuwe methode ontwikkelen door een eetlepel poeder in een voetenbad met water op te lossen en daarin je voeten te baden. Dit herhaal je elke avond en wie weet wat er na enkele weken gebeurt….?

Gewoon uitproberen dus.

Koop je baking soda nooit bij drogist of natuurwinkel, daar is het schandalig duur. Koop gewoon een pakje Arm & Hammer baking soda bij je plaatselijke toko. Bijna een halve kilo voor 1 euro nogwat.

Er is de afgelopen tijd veel belangstelling geweest voor baking soda. Mijn website idalavida heeft veel verkopen gehad van Baking Soda (Arm and Hammer).
De SITENAAM is nu AANGEPAST: http://www.baking-soda.nl

Een goede prijs en een betrouwbaar verkooppunt met veel informatie over baking soda.
1 pakje slechts €1,50
vanaf 5 pakjes €1,45 per pakje
Vanaf 10 pakjes €1,29 per pakje!!

Ik gebruik het ook overal voor; schoonmaakmiddel, verfrisser, koken en als shampoo (wel naspoelen met een appelazijnmix). Perfect en natuurlijk!

Wat ik ook heb geleerd: geen houten meubelen en dergelijke mee schoonmaken (of erop morsen). Gelakt of ongelakt, die vlekken krijg je niet meer weg.

Ik kocht afgelopen zomer baking soda gewoon in.de supermarkt in Italië. Daar wordt het in veel huishoudens gebruikt o.a. als reinigingsmiddel. O.a. ook voor het reinigen van.witte marmeren aanrecht- en tafelbladen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s