Interview met Mampreneur Norine Hristodulu

Standaard

marathon2013-images-marathon_logo

“Norine Hristodulu is mijn naam, mooi hè? Ik ben inmiddels  32 jaar samen met mijn vakantieliefde uit Rhodos, Griekenland.”

Dat verklaart een hoop. We zijn al 26 jaar gelukkig getrouwd en hebben twee dochters. Linda van 23 en Daphne is 21. Wat vliegt de tijd toch…

Mijn kinderen zijn het fundament van mijn eerste bedrijf.  Bij beide zwangerschappen kwam ik twee keer ruim 20 kilo aan. En dat voor iemand van mijn lengte ( 1.61m). Ik voelde me net een kamerolifant.  Tijdens de zomervakantie zei mijn schoonfamilie tegen me dat ik “dik” was geworden. Mijn alarmlichten gingen branden. Zo begon ik na terugkomst aan een gezonder leven met de producten van Herbalife. Binnen 12 weken was  ik 12 kilo lichter,  voelde mij fitter en mijn ogen straalden weer. “Be a product of the products” en dat werd ik. Door mijn eigen resultaat kreeg ik zoveel vragen over hoe ik zo was afgevallen en er beter uitzag. Ik werd mijn eigen reclamezuil en zo begon ik met mijn eigen business als  Wellness Coach.  Dat is inmiddels 20 jaar geleden. Het mooiste uit de mens halen. Dat is mijn drijfveer. Ik zie mensen opbloeien, hun doelen behalen,  hun zelfvertrouwen (terug) krijgen en last but not least, betere prestaties in de sportwereld neerzetten.  Ik geniet ervan om dit proces te mogen begeleiden. Mijn man werkte in die tijd in loondienst en tijdens een van onze reflectie gesprekken vroeg ik hem of hij de rest van zijn leven wilde blijven doen wat hij deed als werk. “Als ik je nu carte blanche geef, wat zou je dan graag willen gaan doen?’ (Ook in mijn privéleven coachik graag.)  Zijn antwoord liet niet lang op zich wachten. Hij wilde graag een eigen restaurant runnen. Hij had al vele jaren ervaring in de horeca, maar had nog nooit een eigen zaak gerund. Zo gezegd zo gedaan.  In 2009  werden we mede eigenaar van een mediterraans restaurant.  Midden in de crisis een eigen restaurant starten? We kregen veel vragende blikken in die tijd. Gelukkig liep de zaak als een trein en na  6 maanden
waren we toe aan de volgende verandering. Kansen presenteren zich op je pad. Het is aan jou om te beslissen of je die kans met beide handen aangrijpt. Dit is mijn levensfilosofie en zo gebeurde het dat we in één weekend het ene restaurant verkochten en een ander restaurant aankochten.  Een kwestie van doen en keihard werken. Mijn man in de zaak en ik meestal vanuit mijn home office. Ik zeg altijd…ik heb twee kinderen, twee bedrijven, een man en een hond, dus time management is een vereiste.  En plezier blijven houden in wat je doet.  Als je werk niet je hobby is, dan doe je het niet goed.
Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het schrijven van mijn boek. Columniste was ik in die tijd ook. Het geeft me rust om mijn ervaringen en inspriaties op papier te zetten.  Ik geniet van het schrijven en het delen met anderen.  Volgend voorjaar komt mijn boek uit. Spannend.

Hoeveel uren per week besteed je uit aan je eigen bedrijf?

Met twee bedrijven werk ik fulltime vanuit huis. Een a twee avonden per week draai ik mee op de zaak, achter de bar en als gastvrouw. Personeelsplanning, alle marketing activiteiten inclusief  social media, website en nieuwsbrieven doe ik vanuit huis. Daarbij coach ik mijn wellness klanten ook vanuit de praktijk aan huis.

Hoe vindt jij jouw balans om je sociale bezigheden, huishouden en jouw eigen bedrijf te leiden?

Om de balans in mijn leven te houden is een goede agenda onmisbaar.  Van jongs af aan heb ik mijn gezin geleerd dat als een afspraak niet in de agenda staat, de afspraak ook NIET bestaat.  Lastig misschien, maar het zorgt voor duidelijkheid. Nu plan ik vooral mijzelf in. Ik maak afspraken met de ”Norine BV”. Dit is een gouden tip – by the way -, die ik in mijn coaching vaak gebruik.  Maak een afspraak met jezelf alsof je een bedrijf bent. Dat zorgt ervoor dat je die afspraak met jezelf ook serieus neemt. En als iemand toevallig op hetzelfde tijdstip met je wil afspreken kan je makkelijk zeggen: “Nee, sorry, dan heb ik al een afspraak.” Simpel misschien, maar het werkt.  Dus van sporten, sauna, zonnebank, pedicure, naar administratie, belastingaangiften en schrijven, het werkt allemaal op dezelfde manier. Plan het gedetailleerd in. De tweede gouden tip is durf om hulp te vragen. Zo heb ik al 30 jaar lang verschillende “interieurarchitecten” gehad die me helpen met mijn huishouden, de
strijk en de boodschappen en  destijds met de kinderen toen ze nog op school zaten. We hebben tenslotte maar twee handen en 24 uur per dag!

Wat is je grootste probleem geweest, waar je je doorheen moest slaan tijdens het opstarten van je bedrijf of nog steeds?

Tijdens het opstarten van mijn praktijk als wellness coach kwam ik vooral mijzelf tegen. Hoe blijf je gemotiveerd om door te zetten zodat er klanten komen?  Het gaat niet om de kleur van je paperclips, of over  de inrichting van je kantoor.  Het gaat om klanten werven, in de warme en in de koude markt.  Weer een kwestie van doen en doorgaan tot je je gewenste resultaat hebt bereikt, ook als het regent. Werken in de horeca vraagt om een andere lifestyle en dat kan een probleem zijn. Wij werken het meest als andere mensen vrij zijn. Dus als het 30 graden is en het zonnetje lekker schijnt, draaien wij  lange dagen met ons terras aan het water. Logisch toch. En met de  feestdagen geldt hetzelfde. Dat zijn ook topdagen. Wij zijn dan nooit vrij en
het vraagt om creativiteit om de feestdagen met ons eigen gezin te vieren. Zo valt het Kerstdiner bij ons soms  op 22 december, net zo gezellig.

Wat voor advies zou je geven aan vrouwen/moeders die hun eigen bedrijf willen beginnen?

Praat met anderen  over je plannen. Krijg een goed beeld of jou plannen reëel en haalbaar zijn. Dat doe je door je te laten adviseren door ervaringsdeskundigen. Ga b.v. naar de Kamer van Koophandel. Nadat je alle ins en outs van je nieuwe bedrijf
glashelder in je hoofd hebt, ga je over tot het schrijven van een gedetailleerd marketing plan, inclusief de cijfers.  Voorbeelden zijn te vinden op het internet. En als je financiering nodig hebt is een goed marketing plan de absolute basis. Zonder goed plan, geen cent, zeker in afgelopen crisisjaren. Een laatste tip wil ik jullie graag nog meegeven. Blijf geloven in jezelf en in je eigen bedrijf. Opgeven is geen optie. Doorgaan met je plannen tot je bedrijf succesvol draait. Daarna ben je ervaringsdeskundige geworden. Gewoon doen en je niet laten afleiden door mensen die het zogenaamd “beter weten”.  Ik wens jullie allemaal veel succes met jullie grootse plannen! En willen jullie een keer Grieks  komen eten?

http://www.marathon-leidschendam.nl. Ik trakteer op ouzo!

norine

Norine Hristodulu

Eén reactie Volgende »

  1. Hoi Norine, ik heb genoten van je verhaal en er zelfs tips uit gehaald. Talent te over zo te lezen, ben benieuwd naar je boek. Lieve groet, Gerrie

    Like

Plaats een reactie