Zuid-Afrikaanse filmmaakster in Emmeloord met bekroonde schaliegasdocumentaire

Standaard

unearthed

Op uitnodiging van Milieudefensie en Schaliegasvrij Nederland komt de jonge Zuid-Afrikaanse filmmaakster Jolynn Minnaar naar ons land voor de vertoning van haar schaliegasdocumentaire Unearthed op het documentairefestival IDFA en op verschillende plekken in Nederland. Unearthed is Minnaars persoonlijke zoektocht naar voor- en nadelen van schaliegas, waarin ze een duidelijke conclusie trekt: we moeten schaliegaboringen in Zuid-Afrika – door onder andere het Nederlandse Shell – tegenhouden. Op zondagmiddag 30 november organiseren Milieudefensie en Schaliegasvrij Noordoostpolder een vertoning en discussie met de filmmaakster in Movieskoop Cinemas in Emmeloord.

Minnaar komt uit de Karoo, waar Shell wil boren naar schaliegas. In Unearthed gaat ze op onderzoek uit in verschillende landen, en concludeert ze uiteindelijk dat fracken niet zo veilig is als oliemaatschappijen beloven, en schaliegas niet de oplossing is voor het wereldwijde energievraagstuk of werkloosheid in haar leefomgeving, zoals Shell voorspiegelt.

De vertoning van Unearthed bij Movieskoop Cinemas, Beursstraat 3 in Emmeloord vindt plaats op 30 november. De film start om 15:00 uur, de discussie (met ruimte voor vragen uit het publiek) is van 16:30 tot 17.45. De bijeenkomst is gratis, aanmelden kan via schaliegas@milieudefensie.nl. Info: http://www.un-earthed.com en https://milieudefensie.nl/schaliegas. Film en discussie zijn in het Engels en Nederlands/Afrikaans.

Milieudefensie publiceerde in augustus met haar zusterorganisatie Groundwork (Friends of the Earth Zuid -Afrika) een rapport (1) waaruit blijkt dat fracken, naast aardbevingen, natuurschade en vervuiling ook de landbouw in de  extreem droge Karoo in gevaar brengt omdat er veel kostbaar water voor nodig is. Shell belooft nieuwe banen in de schaliegasindustrie, maar verzwijgt dat die vooral voor hoogopgeleid, gespecialiseerd personeel zijn en vooral buiten de Karoo ontstaan. IkeTeuling, campagneleider schaliegas van Milieudefensie “Onderzoek van Milieudefensie bij boorlocaties van Shell in Argentinië en Oekraïne toonde eerder aan dat Shell het niet zo nauw neemt van bescherming van mens en milieu (2). We maken ons zorgen dat het Nederlandse Shell, dat hier zijn vingers niet durft te branden aan schaliegas, grote schade zal aanrichten in Zuid-Afrika. Terwijl mens en milieu daar net zoveel last zullen hebben van de schadelijke schaliegasboringen als in Nederland, waar boren vooralsnog niet mag vanwege de risico’s. Hoewel de kans groot dat het bedrijf in Zuid-Afrika al volgend jaar mag starten met boren kunnen we dit nu nog stoppen.”

Schaliegasvrij Noordoostpolder op bezoek in de Karoo
Milieudefensie en Schaliegasvrij Nederland gingen daarom in augustus van dit jaar naar Zuid-Afrika voor een bezoek aan het gebied, om hun zorgen te bespreken met politici en beleidsmakers en kennis te maken met tegenstanders van schaliegasboringen. Hylke Hekkenberg van Schaliegasvrij Noordoostpolder, dat zich verzet tegen boorplannen van het Britse bedrijf Cuadrilla in de gemeente, was één van de deelnemers. Hekkenberg: ”Het was goed om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Wij willen geen schaliegasboringen hier, maar ook niet elders in ons land, of daarbuiten. Als we de handen inéén slaan kunnen we het wereldwijde verzet tegen schaliegas versterken. Het is tijd voor duurzame oplossingen.”

jolynn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s