EEN KIJKJE IN DE MEEST CONTROVERSIËLE GEVANGENIS TER WERELD

Standaard

guantanamo

Met verhalen van huidige en voormalige gedetineerden en toonaangevende schrijvers, kunstenaars en politici zoals: Jeremy Paxman, Melvyn Bragg, Frederick Forsyth, John le Carré, Marc Ambinder, Reza Aslan, Ariel Levy, Carol Rosenberg en Irvine Welsh.

VICE lanceert vandaag ‘Behind the Bars: Guantanamo Bay’, een redactionele serie geschreven door huidige en voormalige gedetineerden, plus werk van toonaangevende figuren uit de wereld van literatuur, kunst, media en politiek, waaronder Jeremy Paxman; Irvine Welsh, Reza Aslan; John le Carré; Frederick Forsyth; Marc Ambinder; Morris Davis, de voormalige hoofdaanklager voor de militaire commissies in Guantanamo Bay; Ariel Levy (The New Yorker); en een voormalige Guantanamo-bewaker. Met meer dan 30 originele artikelen is ‘Behind the Bars’ een zeldzame blik achter de schermen van de meest beruchte en meest geheimzinnige plek op aarde: de Guantanamo Bay-gevangenis. Lees meer op VICE.com.  

Deze gevangenis werpt al sinds de dag dat hij werd geopend een sombere schaduw over de Verenigde Staten, zijn bondgenoten en zijn vijanden. Voor mensenrechtenactivisten is de gevangenis een schoolvoorbeeld van hedendaagse onmenselijkheid. Voor groepen zoals Al Qaida en de Islamitische Staat is de gevangenis het perfecte excuus om het Westen aan te vallen. Deze verzameling van artikelen laat het ware gezicht van Guantanamo Bay zien, van buitenaf en van binnenuit.“ Alex Miller, Global Head of Content VICE.

Artikelen door gedetineerden:
– Shakar Aamar, de laatste Britse gevangene in Guantanamo, schrijft een satirisch stuk over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en een fabel over kolonel John Bogden.
– Emad Hassan uit Jemen schrijft over het geven van cadeaus aan de bewakers van de gevangenis.
– Younous Chekkouri schrijft over het verlies van zijn identiteit en zijn naam in Guantanamo.
– VICE laat chefkoks de gerechten bereiden die de gevangenen van Guantanamo het meest missen, en onderzoekt hoe eten in de gevangenis als verzetsmiddel wordt gebruikt.
– Gedichten geschreven door voormalige gevangenen over het leven in Guantanamo Bay.

Overige verhalen:
Illustraties van de kunstenares en schrijfster Molly Crabapple, bekend om haar expliciete tekeningen en essays over het leven in Guantanamo Bay. Ervaringsverhalen van oud-werknemers zoals Terry Holdbrooks, een bewaker die zich tot de islam bekeerde, en James Yee, een islamitische kapelaan in Guantanamo Bay die werd gearresteerd op verdenking van spionage. VICE sprak ook met de voormalige Amerikaanse hoofdaanklager, Morris Davis, over zijn standpunt dat het sluiten van Guantanamo niets oplost. Journalist Marc Ambinder legt uit waarom hij denkt dat president Obama zich niet aan zijn belofte heeft gehouden om de gevangenis te sluiten.

VICE interviewt ook bekende namen uit de wereld van de literatuur, kunst en media, zoals Irvine Welsh, Jeremy Paxman en Melvyn Bragg, die proberen te begrijpen waarom zo veel boeken zijn verbannen uit de bibliotheek van Guantanamo.

Behind the Bars’ is een gloednieuwe redactionele serie van VICE die zich richt op het leven van gedetineerden over de hele wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s