Kerst Check: op zoek naar de mooiste kerstboom

Standaard

kerstboom-1112

Over een paar dagen vertrekt Sint weer naar Spanje en kunnen we de kerstboom gaan optuigen. Maar welke boom moet je kopen? Tips van een kerstbomenspecialist.

“Belangrijk is dat je een mooie, volle boom vindt”, zegt Erwin van t’ Ent van tuincentrum Overvecht. “In sommige winkels zit een boom in een netje, dan kan je niet goed zien hoe hij eruit ziet. Het is dan heel normaal om te vragen of de boom uit het netje mag.”

En hoe zorg je dat de boom de hele maand december mooi blijft? “Het uitvallen van de naalden hoort er bij. Ook een gewone boom valt immers uit. Je kunt het wel een beetje tegengaan door voeding voor een boom door het water te doen.”

Nog een tip van de kerstbomenspecialist: het is belangrijk dat je de boom laat acclimatiseren. “Nadat de boom buiten in de kou heeft gestaan is het niet goed om hem meteen in een warm huis te zetten. Je kunt hem daarom eerst beter even in de schuur leggen en dan pas in huis zetten.”

Zoveel bomen, zoveel keuze

Wordt het een blauwspar, een picea of een nordman? Erwin van ’t Ent legt de verschillen uit:

  1. Blauwsparren: zijn naaldvast en ruiken het lekkerst van alle bomen. Kies voor een boom met kluit, deze houden het beste de naalden vast.
  2. Picea Omorika: zijn blauw van kleur. Het is een smalle boom geschikt voor mensen met weinig ruimte. Zijn redelijk naaldvast, kies hier ook voor een boom met kluit.
  3. Picea Abies: dit is de normale kerstboom, met een korte naald. Het zijn mooie volle bomen, maar laten wel het snelst naalden vallen.
  4. Picea Conica: kleine bomen die geschikt zijn voor vensterbanken en kleine plaatsen in huis, altijd met kluit en heel naaldvast. Je kunt ook meer bomen naast elkaar zetten: erg trendy in deze tijd. Dit is de enige boom die vrijwel altijd aanslaat als je de boom in de tuin zet!
  5. Nordman: zijn heel naaldvast. Zaag de stam een klein stukje af en zet de boom in water. Doe door het water wat vloeibare plantvoeding en de boom zal lang mooi blijven. Let wel op: de ‘aanbiedingen’ zijn altijd de kleinste exemplaren en vaak niet gesnoeid. Dat zijn dus niet de mooiste exemplaren!

Bron: editie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s