Yoga beschermt tegen hart- en vaatziekten

Standaard
yoga_three_panel
Het doen van yoga is een goede manier om jezelf te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vooral als je geen zwaardere sporten kan doen. Dat suggereert recent onderzoek.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 37 studies waaraan bijna drieduizend mensen meewerkten.

Mensen die aan yoga deden hadden een minder hoge bloeddruk en cholesterol, beiden risicofactoren voor het krijgen van hartklachten.

Yoga is een oude vorm van oefeningen die zich richten op kracht, flexibiliteit en de ademhaling om lichamelijk en geestelijk welzijn te stimuleren. Er zijn veel verschillende soorten yoga, maar de meeste zijn niet zwaar genoeg om mee te tellen voor de aanbevolen dagelijkse beweging van dertig minuten.

Professor Myriam Hunink van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam onderzocht of yoga een effect op de gezondheid van het hart zou kunnen hebben.

Gezondheidsvoordelen

Vergeleken met geen beweging had yoga aanzienlijke voordelen. In vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen of joggen, was het effect van yoga niet beter of slechter voor de gezondheid van het hart.

“De resultaten van het onderzoek laten zien dat het beoefenen van yoga potentieel zeer nuttig en in mijn ogen de moeite waard kan zijn”, aldus Hunink.

Stress

Het is nog onduidelijk waarom yoga gunstig kan zijn, gedacht wordt dat het de kalmerende werking is. Stress is een risicofactor voor een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Meer onderzoek is nodig om de effecten van yoga grondiger te beoordelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s