Kalkoen met rijstvulling

Standaard

Turkey

Kerstkalkoen met rijstvulling

Aantal Personen

6
Bereidingstijd
180 minuten
Keuken
Amerikaanse
Ingredienten
50 g wilde rijst
4 lente uitjes
175 g boter
1 1/2 el verse rozemarijnnaaldjes
400 g zilvervliesrijst
6 dl kippenbouillon
2,5 dl slagroom
200 g kippenlevers
50 g ontbijtspek (plakjes)
200 g wilde paddestoelen (cantharellen, boletten en/of pieds de mouton)
peper en zout
1 babykalkoen (ca. 2 1/2 kg)
75 g gesmolten boter
4 dl gevogeltefond
2,5 dl droge witte wijn
12 kleine, groene appeltjes
bruine basterdsuiker
Voorbereiding:

Breng 4 dl water aan de kook. strooi de wilde rijst in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Kook de rijst 10 minuten zachtjes. Haal de pan van de warmtebron en laat de rijst 1 uur met het deksel op de pan staan. Giet de wilde rijst af. Maak de lente‑uitjes schoon en snijd ze in stukjes. Verhit 50 g boter in een braadpan en fruit hierin de ui en rozemarijn enkele minuten. Voeg de zilverliesrijst en wilde rijst toe en bak al omscheppend mee tot de rijst gaat glanzen. Schenk de kippenbouillon en room in de pan. Breng het vocht aan de kook (pas op voor overkoken!) en kook de rijst met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar. Laat de rijst nog enkele minuten met gesloten deksel staan. Maak de kippenlevers schoon en snijd ze in kleine stukjes. Snijd het spek in kleine stukjes. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes. Bak het spek in 25 g boter zachtjes uit. Voeg de kippenlevers en paddestoelen toe en bak ze al omscheppend 5 minuten tot de stukjes kippenlever gaar zijn. Schep een derde deel van de rijst erdoor. Schep de rest van de rijst in een mooie schaal. Maak de kalkoen van binnen goed schoon. Bestrooi de buikholte met peper en zout. Breng het kippenlever‑rijstmengsel pittig op smaak met peper en zout en vul de buikholte ermee. Steek de opening met cocktailprikkers dicht.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestrooi de buitenkant van de kalkoen met peper en zout en bestrijk hem met de gesmolten boter. Leg de kalkoen in een ingevette braadslede en schenk er de rest van de gevogeltefond en witte wijn bij. Braad de kalkoen in 1 1/2 à 2 uur gaar. Temper na 1 uur de oven tot 175ºC.
Bedruip de kalkoen iedere 15 minuten met het braadvocht uit de braadslede. Was intussen de appeltjes en steek het klokhuis eruit. Bestrooi de holtes met bruine suiker en leg een klontje boter op ieder appeltje. Zet de appeltjes de laatste 30 minuten bij de kalkoen in de braadslede.
Serveren:
Neem de gare kalkoen uit de braadslede. Leg hem op een schaal, schik de appeltjes er omheen en zet ze terug in de uitgeschakelde oven. Schenk het braadvocht door een zeef. Kook het vocht in tot er nog ca. 3 dl vocht over is. Klop op een hoge warmtebron de rest van de boter klontje voor klontje door de saus. Breng de saus eventueel op smaak met peper en zout. Verwarm op het laatst de schaal met rijst in de magnetron. Lekker met een warme of koude cranberrycompote, spruitjes en in julienne gesneden worteltjes.
Drinksuggestie:
Een typisch Amerikaanse zinfandel (16-18ºC).
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s