Nú stoppen met uitstellen

Standaard

  
Bijna iedereen heeft er wel in meer of mindere mate last van: uitstelgedrag. Je weet wat je wilt en moet doen, en toch doe je het niet. Vijf tips om nú in actie te komen.


Je moet nodig de administratie doen, een afspraak met de tandarts maken, iets gezelligs met het gezin plannen of eindelijk eens je maandelijkse uitgaven op een rij zetten. Maar voor je het weet is er weer een dag voorbij gegaan waarop je van alles hebt gedaan, maar de uitgestelde taken er nog liggen. Daardoor krijg je misschien wel last van  kiespijn of loop je heel veel euro’s mis. Neem bijvoorbeeld het vergelijken van je energiemaatschappij. Dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten en kan je wel honderden euro’s per jaar besparen. Stoppen met uitstellen dus! En dat doe je zo:

• Stop met plannen en ga doen
Het is veel makkelijk om te blijven denken: “Op een dag zal ik…”, dan om in actie te komen. Maar teveel plannen en nadenken heeft een averechts effect. Maak een goed plan en begin gewoon.
 

 • Maak het niet groter dan het is
Uitstellen maakt van een belangrijke taak een onmogelijke taak. Hoe langer je erover nadenkt, hoe groter het wordt. Beginnen dus, en verdeel de taak desnoods in kleinere taken.
 

 • Doe het moeilijkste als eerste
Als je de moeilijkste taak gedaan hebt, lijken de andere dingen die je nog moet doen opeens veel makkelijker.
 

 • Maak het af
Van veel halve afgemaakte taken krijg je (nog meer) stress. Maak dus af waar je aan begonnen bent.
 

 • Neem een beslissing
Als je iets uitstelt omdat je een beslissing moet nemen, durf dan de knoop door te hakken. Van een foute beslissing leer je, een goede beslissing geeft je zelfvertrouwen.

‘A year from now you may wish you had started today’ is een bekende uitspraak, die je mooi als mantra kunt gebruiken als je eindelijk die ene taak eens oppakt. Dus neem deze tips mee en start vandaag nog!

Bron: Consumind

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s