Overprikkeld en wat nu?

Standaard

edith

Ik heb lang niet meer geschreven of informatieavonden gehouden over hoog sensitiviteit . Ik had er weinig tot geen last van. Ik gebruik het als mijn kracht: ik zorgde goed voor mezelf en hield rekening met de dingen waar ik overprikkeld van zou raken. Ik deed mijn oefening als ik naar drukke gelegenheden ging en was me bewust van mijn hoog sensitiviteit.

In de afgelopen periode waarin ik alleen maar bezig was met het behalen van mijn doel, lees hierover volgende week meer in mijn blog over loslaten is moeilijk, merk ik dat ik hier ook niet meer goed op let. Ik voel onrust in mijn lijf, ik merk dat ik vaker geirriteerd ben en ook dat ik soms wegloop van mensen waar ik mee aan het praten ben, omdat de energie niet klopt voor mijn gevoel. Dit gebeurt bij mij automatisch. Achteraf ga ik dan nadenken waarom ik ben weggegaan. Niet altijd leuk voor de ander. Het lijkt voor de ander op vluchten wat het voor mij eigenlijk ook is.Het heeft niets met de ander te maken maar meer met mezelf. En om dat uit te leggen is best moeilijk als de ander dit niet begrijpt.

Het voelt vreselijk om overprikkeld te zijn. Ik weet niet wat ik dan met mezelf aan moet. Ik heb allleen maar behoefte aan rust en alleen zijn. Geen prikkels van anderen, geen Sjommelmert (lees: Rommelmarkt) in Roermond voor mij. Geen radio of tv. Liefst zo weinig mogelijk geluid. En huilen van ellende want wat wil ik doen wanneer ik “gewoon” aan het werk ben en het gezinsleven doorgaat.

Het liefst zou ik mezelf terugtrekken in een hutje op de hei maar waar is dit te vinden midden in de drukke zomervakantieperiode?

Wat ik doe is tussendoor rust nemen als er niemand thuis is. ’s Avonds luisteren naar en genieten van de natuurgeluiden in mijn tuin. De ruzies van de buren neem ik maar voor lief.  Elke ochtend trouw mijn oefening doen om prikkels buiten mijn lijf te houden. Mediteren, zwemmen in een rustige omgeving, mijn ei kwijtraken met schrijven of bij een vriendin die begrijpt wat hoog sensitiviteit is.

Mijn beschermoefening om me af te sluiten voor de energie van de ander:

Ga zitten met beide voeten op de grond.  Adem 3 keer diep in en uit (adem tot in je buik) Omhul jezelf daarna met een vlies.

Geef dit vlies een kleur (geen zwart of wit). Je mag het vlies zo dun of dik maken als je zelf wil. Je merkt wel wat je nodig hebt.

Zeg tegen jezelf: “ik laat alleen de energie binnen die voor mij bestemd is. Ik laat niet de energie van de ander binnen”

Doe deze oefening aan het begin van de dag of als je naar een activiteit gaat waar veel mensen zijn. Herhaal de oefening eventueel nog halverwege de activiteit.

Wanneer je terugkomt van je werk of een activiteit, kun je je douchen waardoor de energie van de ander van je af stroomt. Trek ook andere kleding aan.

Bron: Edith Helwegen / Serenity coaching

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s