Vrouwelijke medewerkers hogeschool vaker kans op te laag salaris

Standaard
vrouwelijke-medewerkers-hogeschool-vaker-kans-laag-salaris
Vrouwelijke medewerkers van hogescholen in Nederland hebben twee keer zoveel kans op een onterecht te laag salaris als hun mannelijke collega’s.

Het misgelopen bedrag voor vrouwen is ook twee keer zo hoog als dat voor mannen, meldt het College voor de Rechten van de Mens in een maandag gepubliceerd rapport.

Het mensenrechteninstituut onderzocht de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen en baseerde zich op salarisgegevens van 4.301 vrouwelijke en 3.218 mannelijke medewerkers van zes hogescholen.

De mannen verdienden maandelijks gemiddeld 4.258 euro en de vrouwen 3.798 euro. Dat komt neer op een gemiddeld salarisverschil van 10,8 procent. Het verschil kan deels worden verklaard door verschillen in functieniveau, werkervaring of functioneren. Toch is niet het hele verschil daarmee uit te leggen.

Valkuilen

Hogescholen blijken meer dan dertig beloningsmaatstaven te hanteren die tot beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen kunnen leiden.

Zo wordt bijvoorbeeld het startsalaris gebaseerd op een salarisonderhandeling in plaats van op relevante werkervaring. Ook het bieden van salarisgaranties en het salaris aanpassen naar het laatst ontvangen loon, maken de kans op beloningsverschillen groter.

“Discriminatie van vrouwen bij de beloning past echt niet meer in deze tijd”, stelt de voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert.

Verplicht

Het is al meer dan 35 jaar lang wettelijk verplicht om het salaris van mannen en vrouwen die vergelijkbaar werk doen ook op gelijkwaardige maatstaven vast te stellen. “Gelijk belonen betekent niet dat alle werknemers hetzelfde salaris moeten krijgen. Er kunnen goede redenen zijn om iemand meer te betalen”, benadrukt het instituut.

“Als een goede verklaring voor het salarisverschil ontbreekt, is er echter sprake van beloningsonderscheid dat in strijd is met de wetgeving gelijke behandeling.”

Er zijn in Nederland 37 hogescholen. De zes onderzochte scholen zijn volgens de onderzoekers een goede afspiegeling van het totaal.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil naar aanleiding van het rapport in gesprek gaan met hogescholen.

Eerder deze maand werd bekend dat de PvdA ondernemingen een allerlaatste kans wil geven om in 2017 de bedrijfstop voor 30 procent uit vrouwen te laten bestaan. De partij bereidt al wel een wet voor die een vrouwenquotum verplicht stelt.

Bron: nu.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s